EQUIPO DE RADIO SEVERO

EQUIPO DE RADIO SEVERO

miércoles, 9 de marzo de 2016

L'HORT ESCOLAR: la innovació de l'agricultura ecològica.
                                                                           
Hola, som Isa, Alejandro, Ízan, Jaume i Maria, i hui vos parlarem d'un projecte ben interessant que es duu a terme en el nostre centre, es tracta de l'hort escolar. Fa uns sis anys es va crear l'hort amb el professor Celso Luján i José Pedro Martínez i amb un un grup xicotet d'alumnes de 4t d'ESO.

Es troba a la part superior de l'institut. Com ja hem dit, fa sis anys van començar a treballar la terra que hi havia, preparant-la per a la sembra, plantant les plantes i cuidant-les al llarg de la seua etapa de creixement. En l'actualitat., aquesta activitat que semblava un simple projecte aïllat s'ha convertit en una assignatura molt demandada per l'alumnat.


Hi ha dues optatives relacionades amb l' hort en 2n i 3r d'ESO, en la qual es dediquen a l'hort escolar i al manteniment de l'estany. També construeixen utensilis de reciclatge, per exemple, un escalfador solar ecològica, una prestatgeria ecològica, etc. Actualment, hi ha uns 40 o 50 alumnes a l' institut que treballen en l'hort escolar. Ara, aquesta tasca la porta a terme Celso Luján, que s'encarrega del manteniment de l' hort, de l' estany i del medi ambient i la sostenibilitat. La idea era posar en marxa molts dels coneixements teòrics, perquè estava molt bé explicar el funcionament d'un ecosistema o quins són els diferents tipus de plantes i vegetació, no tan sols veure'l de forma teòrica, sinó també practicar-ho, ...i quina millor manera de fer-lo que creant un hort. La idea en un principi, era crear un hort il·licità, un hort de palmeres, tant típic de la nostra ciutat, és a dir, intentar recrear el que durant segles s'ha fet a la nostra ciutat.

L' objectiu era conèixer les característiques d'un hort il·licità, el seu funcionament i també, el cultiu de les principals plantes: faves, alls, fesols, creïlles, encisam, escarola, etc. També hi havia que conèixer cada un dels cultius. Ja sabeu que l' encisam i les faves es planten en hivern, mai en estiu. Has de saber com funciona un hort.
A l'hort hi ha dos tipus de sistema de regadiu. Un és de reg per degoteig, hi ha un sistema de gomes que ixen del sistema general d'aigües de l'institut. Aquestes gomes posseeixen un sèrie de petits forats o porus i van arribant a diferents llocs on estan les plantes. Aquest sistema està controlat un aparell anomenat temporitzador, que s'encarrega de controlar que n'hi haja un reg diari. També hi ha un reg per aspersió, que consisteix en un llarg cub de metre i mig de llarg, que expulsa aigua de forma circular a tot el que hi ha al seu voltant. El projecte s'ha fet de moltes maneres al llarg dels anys, en l'actualitat, cada nivell d'alumnes està dividit en grups xicotets i cadascú s'encarrega d'una part de l'hort, com remoure la terra, regar, plantar, cultivar, observar que no vinguen insectes que es mengen les plantes i recol·lectar. Es troba a la part superior de l'institut, mirant al polígon industrial, junt a la porta principal del gimnàs. Allí tenim hort d'hortalisses, zona de compostatge, arbres frutals, zona de tarai i zona de palmeres.

Com a anècdota podem contar-vos que van produir molts quilos de tomaques. Hem de tenir en compte que a l' hort no s' utilitzen ni plaguicides ni insecticides, tot es ecològic i natural.
Esperem que el nostre reportatge vos haja agradat i que vos animem a apuntar-vos a aquestes optatives perquè vos assegurem que aprendreu molt i vos agradarà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario